Felsöka begränsningskabel till Robotgräsklippare

Felsöka kabelbrott på begränsningskabeln till robotgräsklippare med MS-6812 sökare till, typ Automower, Gardena, Stiga, Husqvarna, Robomow

Vilken kabel ska jag söka?

När laddstationen blinkar eller ger felmeddelande om signalfel så är det oftast ett brott på begränsningskabeln. Men! Det kan även vara något fel i själva laddstationen.

För att utesluta laddstationen så kan man dra ut alla kablar och ta en ny separat kabel på några meter och ansluta till laddstationen (så den tror att det är en begränsningskabel).  Ger den då grönt ljus så vet vi att laddstationen är hel.

För att veta vilken kabel som är trasig så finns det lite olika sätt att tillgå. När vi är ute o söker så använder vi en speciellt framtagen slingtestare som snabbt och enkelt berättar vilken eller vilka kablar som är trasiga.

Det går även använda MS-6812 i Cont mode och då få en lampa som tänds om slingan är hel. Tyvärr är den inte riktigt tillförlitlig då den i fuktig mark kan ge felvisning att slingan är hel fast den inte är det.

Därför rekommenderar vi att ni införskaffar er en smart slingtestare som kommer med ett svar åt er, eller en vanlig multimätare 

Börja så här

Så! Börja alltid med att med att dra ut alla kablar från laddstationen. Är dom inte märkta så passa på och gör det innan du drar ut kabeln så du inte blandar ihop vart dom ska sitta.

Slingtestaren som vi kör med ansluter du bara kablarna till testdosan och slår på strömmen. Slingtestaren går då igång och testar varje kabel för sig i en testsekvens. Den visar därefter vilken eller vilka kablar som är trasiga och behöver lagas. När en guidekabel går sönder så visas inte det i laddstationen. Den mäter oftast bara att begränsningskabeln är hel, slingtestaren kollar av alla kablar åt dig. Det är många som har haft trasiga guider utan att ha vetat om det, då de flesta robotgräsklippare inte varnar om det.

Med en Multimeter så ställer ni in Ω Ohm mätning och mäter mellan varje kabel. Får du höga värden över 20 Ohm eller inga värden så har du hittat den skadade kabeln. Normalt brukar det ligga från 1 – 6 Ohm. Ju längre slinga desto högre Ohm-tal. Fortsätt sedan mellan resterande kablar för att utesluta att resterande slingor inte också är trasiga.

Vi har gjort en liten video med olika metoder på att hitta vilken kabel som är trasig.  Klicka här för video

Testlåda för kontroll av vilken kabel som är trasig

Min son som pluggar till elektroingenjör har gjort en slingtestare med en microcontroller som går in och testar alla slingorna för sig.

Innan du startar själva sökningen så tar du helt enkelt loss alla kablarna till gräsklipparens basstation och ansluter dessa till testlådan RoboDoc. Slingtestaren har samma typ av anslutningsstift som laddstationen vilket gör att det går snabbt och lätt att koppla in sladdarna. 

När du startar lådan så startar microkontrollern sin felsökning och visar vilken, alternativt vilka slingor som du ska söka av. 

Som resultat av att köra denna test så kortar du ner ditt sökande enormt. Du kommer alltid att ta den säkraste vägen till ditt kabelbrott.

Visar även om brottet ligger på begränsningskabelnmellan 2st guidekablar

Den nya uppdaterade versionen klarar att söka av basstationer med 3st guidekablar. Nedan så har ni en video där vi nyttjar Slingtestaren ROBODOC.

Se video

Vill ni hjälpa honom med studieutgifterna så säljer han den för 600kr. 

k337364@gmail.com

(Denna testlåda får ni med vid hyra av sökare.)

Robodoc. Slingtestare för felsökning av begränsningskabel.

Felsöka en begränsningskabel.

Att felsöka begränsningskabel till robotgräsklippare kan ibland vara lite knepigt. Men! Om man bara tänker logiskt och följer våra anvisningar som följer med utrustningen ni hyr så brukar det oftast gå bra.

Det finns lite olika modeller på sökare som man kan söka kabelbrott med. Vanligast är en modell som heter MS-6812.

Den finns att köpa på Clas Ohlson för ett vettigt pris. Den består av 2st enheter. En signalgenerator kopplas på kabeln som ska felsökas.  Samt en handenhet som letar efter signalen som slinggeneratorn skickar ut i kabeln.

Signalen som skickas ut är inte så stark. Så för att hitta signalen med denna enhet så måste spetsen på handenheten näst intill nudda begränsningskabeln.

Oftast så har kabeln med åren försvunnit ner i marken och man måste därför gräva fram kabeln försiktigt, det gäller också att veta vart kabel ligger. Klicka här för en video för sökning med MS-6812.

Obs! I videon visar vi att man kan göra en test på vilken kabel som är trasig. Det brukar fungera bra om det är torrt i marken. Men! Om det är fuktigt så kan signalen leta sig igenom fukten och ge en indikation på att slingan är hel. Vi rekommenderar därför att använda en ohm mätare eller införskaffa denna lilla smarta testlåda som min son tagit fram. Klicka här för video

Här en lite mer detaljerad film om PRO slingtestaren.

MS-6818

Vi hyr ut en lite mer avancerad sökare som heter MS-6818. Den är lite av en storebror till MS-6812.

MS-6818 är betydligt mer avancerad och har både starkare sändare och mottagare vilket gör att man kan söka efter kabeln utan att behöva nudda den med handenheten. Den är nästan ett måste om man inte har riktigt koll på hur begränsningskabeln är dragen. 

När ni hyr denna så får ni en genomgång på plats samt att ni får med en felsökningsinstruktion för att lättare hitta vilken kabel som har gått sönder. 

Oftast hittas felet inom 10min av de som hyr, men ibland så kan det vara lite knepiga fel som är svåra att hitta.

Det kan vara att en skarv inte är tät och läcker ut signalen i marken, eller att plasthöljet har förstörts. 

Detta brukar yttra sig i när Robotgräsklipparens basstation varnar på fel när det är blött i marken. Andra fel som kan vara svåra att hitta är om kabeln  inte är helt av.

Sökaren kan då ha svårt att hitta själva skadan då kabeln bara är delvis av och får då signal som att kabeln skulle vara hel. (men det gäller alla sökare)

Det är ytterst sällan någon inte  klarar att hitta felet . Men om önskas så kan vi även utföra sökning och reparation på kabeln. 

 Klicka  här för en video på en sökning med MS-6818

Vi kan hitta felet åt er.

Behöver ni hjälp med att hitta ett brott eller skada på begränsningskabeln så kan vi hjälpa till med felsökningen och reparera skadan om ni bor i Stockholmsområdet. 

Vi jobbar med proffsigare sökare typ, vloc3 och Digicat som lättare hittar svårlösta problem. Kostnad för detta varierar beroende på hur svårlöst problemet är och avståndet till o från Solna där vi utgår ifrån. Vi försöker samordna flera fel i samma område för att ni ska slippa allt för stora resekostnader. Men räkna med en kostnad på ca 1000kr för sökning/reparation i närområdet. Är det flera skador med dåliga kablar och mer svårlösta problem så blir kostnaden givetvis högre.

Ni behöver inte vara med under felsökningen, men vill ni det så är det inga problem. Vi lämnar dokumentation på mätvärden efter lagat fel samt eventuell bild på skadan  och vad vi har gjort för typ av lagning.

När ni bokar felsökning så kommer vi ställa lite frågor som typ av gräsklippare, storlek på tomt, många lagningar med olika typ av skarvkopplingar. etc.

Inte ofta! Men ibland kan det vara så att det är så mycket lagningar med skarvar att det är bättre att vi lägger en ny slinga med kabelläggaren.