Felsöka begränsningskabel till Robotgräsklippare

Felsöka kabelbrott på begränsningskabeln till robotgräsklippare med MS-6812 sökare till, typ Automower, Gardena, Stiga, Husqvarna, Robomow

Vilken kabel ska jag söka?

När laddstationen blinkar eller ger felmeddelande om signalfel så är det oftast ett brott på begränsningskabeln. Men! Det kan även vara något fel i själva laddstationen.

För att utesluta laddstationen så kan man dra ut alla kablar och ta en ny separat kabel på några meter och ansluta till laddstationen (så den tror att det är en begränsningskabel).  Ger den då grönt ljus så vet vi att laddstationen är hel.

För att veta vilken kabel som är trasig så finns det lite olika sätt att tillgå. När vi är ute o söker så använder vi en speciellt framtagen slingtestare som snabbt och enkelt berättar vilken eller vilka kablar som är trasiga.

Det går även använda MS-6812 i Cont mode och då få en lampa som tänds om slingan är hel. Tyvärr är den inte riktigt tillförlitlig då den i fuktig mark kan ge felvisning att slingan är hel fast den inte är det.

Därför rekommenderar vi att ni införskaffar er en multimätare eller en smart testutrustning som kommer med ett svar åt er.

Så! Börja alltid med att med att dra ut alla kablar från laddstationen. Är dom inte märkta så passa på och gör det innan du drar ut kabeln så du inte blandar ihop vart dom ska sitta.

Med en multimeter så ställer ni in Ω Ohm mätning och mäter mellan varje kabel. Får du höga värden över 20 Ohm eller inga värden så har du hittat den skadade kabeln. Normalt brukar det ligga från 1 -6ohm, Ju längre slinga desto högre Ohm-tal Fortsätt sedan mellan resterande kablar för att utesluta att resterande slingor inte också är trasiga.

Slingtestaren vi kör med ansluter du bara kablarna till testdosan och slår på strömmen. Slingtestaren går då igång och testar varje kabel för sig i en testsekvens. Den visar därefter vilken eller vilka kablar som är trasiga och behöver lagas. 

Vi har gjort en liten video med olika metoder på att hitta vilken kabel som är trasig.  Klicka här för video

Felsöka en begränsningskabel.

Att felsöka begränsningskabel till robotgräsklippare kan ibland vara lite knepigt. Men! Om man bara tänker logiskt och följer våra anvisningar som följer med utrustningen ni hyr så brukar det oftast gå bra.

Det finns lite olika modeller på sökare som man kan söka kabelbrott med. Vanligast är en modell som heter MS-6812.

Den finns att köpa på Clas Ohlson för ett vettigt pris. Den består av 2st enheter. En signalgenerator kopplas på kabeln som ska felsökas.  Samt en handenhet som letar efter signalen som slinggeneratorn skickar ut i kabeln.

 Signalen som skickas ut är inte så stark. Så för att hitta signalen med denna enhet så måste spetsen på handenheten näst intill nudda begränsningskabeln.

Oftast så har kabeln med åren försvunnit ner i marken och man måste därför gräva fram kabeln försiktigt, det gäller också att veta vart kabel ligger. Klicka här för en video för sökning med MS-6812.

Obs! I videon visar vi att man kan göra en test på vilken kabel som är trasig. Det brukar fungera bra om det är torrt i marken. Men! Om det är fuktigt så kan signalen leta sig igenom fukten och ge en indikation på att slingan är hel. Vi rekommenderar därför att använda en ohm mätare eller införskaffa denna lilla smarta testlåda som min son tagit fram. Klicka här för video

MS-6818

Vi hyr ut en lite mer avancerad sökare som heter MS-6818. Den är lite av en storebror till MS-6812.

MS-6818 är betydligt mer avancerad och har både starkare sändare och mottagare vilket gör att man kan söka efter kabeln utan att behöva nudda den med handenheten. Den är nästan ett måste om man inte har riktigt koll på hur begränsningskabeln är dragen. 

När ni hyr denna så får ni en genomgång på plats samt att ni får med en felsökningsinstruktion för att lättare hitta vilken kabel som har gått sönder. 

Oftast hittas felet inom 10min av de som hyr, men ibland så kan det vara lite knepiga fel som är svåra att hitta.

Det kan vara att en skarv inte är tät och läcker ut signalen i marken, eller att plasthöljet har förstörts. 

Detta brukar yttra sig i när Robotgräsklipparens basstation varnar på fel när det är blött i marken. Andra fel som kan vara svåra att hitta är om kabeln  inte är helt av.

Sökaren kan då ha svårt att hitta själva skadan då kabeln bara är delvis av och får då signal som att kabeln skulle vara hel. (men det gäller alla sökare)

Det är ytterst sällan någon inte  klarar att hitta felet . Men om önskas så kan vi även utföra sökning och reparation på kabeln. 

 Klicka  här för en video på en sökning med MS-6818

Testlåda för kontroll av vilken kabel som är trasig

Min son har gjort en testlåda med en minidator som går in och testar alla slingorna för sig.

Innan du startar själva sökningen så tar du helt enkelt loss alla kablarna till gräsklipparens basstation och ansluter dessa till testlådan. Slingtestaren har samma typ av anslutningsstift som laddstationen vilket gör att det är lätt att koppla in sladdarna. 

När du startar lådan så startar datorn sin felsökning och visar vilken alt vilka slingor som du ska söka av. 

Som resultat av att göra denna test så kortar du ner ditt sökande enormt. Du kommer alltid att ta den säkraste vägen till ditt kabelbrott.

Den visar även om brottet ligger på begränsningskabelnmellan 2st guidekablar

Den nya uppdaterade versionen klarar att söka av basstationer med 3st guidekablar.

Se video

Denna testlåda får ni med vid hyra av sökare.

Inteligent slingtestare.

Vi kan hitta felet åt er.

Behöver ni hjälp med att hitta ett brott eller skada på en begränsningskabel till robotgräsklippare? Då kan vi hjälpa till med felsökningen om ni bor i Stockholmsområdet. 

Vi jobbar med lite mer proffsiga sökare som lättare hittar svårlösta problem.