Filma i avlopp

Förberedelse och filmning av avlopp

Den vanligaste orsaken till att filma ett avlopp är återkommande stopp och man vill därför finna källan. Det kan finnas flera anledningar, men oftast är det något som blockerar fri passage i röret.
Rötter är en vanlig orsak utanför huset om träd växer i närheten av avloppet. Sprickor, bakfall, spackel eller felmontering av rör är andra källor till stopp.

Innan filmning av avlopp bör röret spolas rent. Då är det lättare att se orsaken till felet, då smutsigt vatten kan försämra bildkvalitén. Använd högtryckstvätt! Det finns rens-slangar att köpa till dom vanligare märkerna, typ Kärcher eller Nilfisk Alto, Dessa brukar finnas att köpa på dom större byggvaruhusen.

När man spolar ett avlopp strävar man att börja från gatan sett in mot huset. På det sättet kan vattnet man spolar med och eventuell stopp rinna undan ut mot det rensade fria röret.

Då det inte alltid går att börja in mot huset så tar du bästa lämpliga renslucka. Problem med att rensa på det sättet är att man kan bygga upp ett stopp då rensslangen spolar all smuts bakåt. (Dvs in mot huset) Munstycket har 2 bakåt spolande hål som matar slangen framåt samt trycker smutsen bakåt, sen finns ett hål fram som hjälper till att spola sönder stoppet.

 

Dessa hemmahögtryck klarar tyvärr inte att ta bort rötter, men dom fungerar utmärkt till att spola bort lös smuts som annars lätt kan fastna på kameralinsen.

Hittar du rötter så går det att såga bort så att avloppet fungerar igen. Men tyvärr så brukar det komma tillbaka såvida man inte tar bort trädet ovanför eller orsaken till rötterna.

Vid kraftiga stopp kan det bli nödvändigt att beställa spolbil. En spolbil har ett mycket högre tryck samt ger mer vatten än en vanlig högtryckstvätt kan ge.

Renslucka avlopp

När inspektionen sen ska påbörjas så avgör det lite vad man ska filma. Vill man bara kontrollera ett badrum så är det rätt smidigt med de nya plastgolvbrunnarna. Man kan på de nyare modellerna lyfta ut insatsen och få in kameran där. Man kan även ta bort toalettstolen och filma genom det grova röret, då far man på en distans på kameran som gör att kameran lägger sig mer centrerat i röret. i nödfall kan man också ta bort vattenlåset från handfatet och föra in kameran i ett 50mm pvc rör.   Ska man filma ut mot gatan brukar det finnas en renslucka man kan filma ifrån.

Montera ihop kameran enligt bruksanvisningen som medföljer, sen är det bara att sätta igång filmningen. Mata kameran sakta och försiktigt in i röret. Titta hela tiden på skärmen för att se efter eventuella skador på röret.

Ett tips är hålla koll på hur långt inne kameran är och därefter med tangentbordet notera avståndet på inspelningen. Då är det sen lättare att lokalisera var skadan befinner sig

Vissa av våra kameror har självnivellering och visar alltid upp som upp. Men vi har också kameror som inte gör det. Då kan man spola lite i röret för att avgöra vad som är upp,  därefter konstatera om det svänger till höger eller vänster. Några av kamerorna har även en sond inmonterad. De gör att man med hjälp av en sökare kan lokalisera kamerans position under marken eller golvet.

Efter inspektionen är klar så behöver kabeln och kameran rengöras. Detta görs lämpligen med en fuktig trasa med tvättmedel runt kabeln när kabeln dras ut ur röret. Då hålls kabeln ren samt att man slipper fläckar på väggar o golv. När allt är ute tar man en svamp o tvättmedel o tvättar av det som varit inne i röret.