Filma i avlopp

Förberedelse och filma ditt avlopp

Den vanligaste orsaken till att filma avlopp är återkommande stopp och man vill därför finna källan. Det kan finnas flera anledningar, men oftast är det något som blockerar fri passage i röret.
Rötter är en vanlig orsak utanför huset om träd växer i närheten av avloppet.  Sprickor, bakfall, spackel, droppformationer i gamla gjutjärnrör eller felmontering av rör är andra källor till stopp.

Avlopp Filma

Att försöka filma när du har ett stopp är inte att rekommendera då kameran bara kommer visa en brun sörja. Därför är det viktigt att inga stopp förekommer eller att röret är fullt med vatten.

Så innan filmning av avlopp bör röret spolas rent. Då är det lättare att se orsaken till felet, då smutsigt vatten kan lägga sig på linsen och försämra bildkvalitén.

Använd högtryckstvätt! Det finns rens-slangar att köpa till dom vanligare märkerna, typ Kärcher eller Nilfisk Alto, Dessa brukar finnas att köpa på dom större byggvaruhusen. 

När man spolar ett avlopp strävar man att börja från gatan sett in mot huset. På det sättet kan vattnet man spolar med och eventuell stopp rinna undan ut mot det rensade fria röret.

Spola avloppet

Då det inte alltid går att börja in mot huset så tar du bästa lämpliga renslucka. Problem med att rensa på det sättet är att man kan få problem med avrinningen då rensslangen spolar all smuts bakåt. (Dvs in mot huset) Munstycket har 2 bakåt spolande hål som matar slangen framåt samt trycker smutsen bakåt, sen finns ett hål fram som hjälper till att spola sönder stoppet.

Oftast så rinner det iväg som det ska, men är det tvärstopp i röret och det är vattenfyllt så kommer vattnet svämma över då du fyller på vatten med rensslangen. Det är oftast inga stora mängder som kommer och det man då kan göra är att samtidigt suga med en grovdammsugare som klarar vattensugning.  När man kör med dessa rensslangar så måste du dra slangen fram och tillbaka i röret för att få det riktigt rent. Viktigt är också att stoppa in slangen en bit i röret så du inte får en dusch när du drar igång. Slangen vill dra in sig själv med hjälp av munstyckenas placering. Du kommer märka tydligt när stoppet släpper. Fortsätt gärna att rensa en bit till för att vara säker att röret är helt rent.

Vi rekomendar att man högtrycksspolar köksavloppet med jämna mellanrum. Det är oftast där stopp uppstår då fett bygger på med tiden. Gör du det innan det blir stopp så slipper så slipper du vattensuga.

Har inte någon egen video men här har ni en liten fingervisning på hur man kan göra från Fixar Stefan:-) 

Så villaägare! Om ni har en högtryckstvätt investera då i en rensslang.

Tyvärr klarar dessa hemmahögtryck inte att ta bort rötter och hårdare stopp, men dom fungerar utmärkt till att rensa och spola bort fett och lös smuts som annars lätt kan fastna på kameralinsen.

Hittar du rötter så går det att såga bort så att avloppet fungerar igen. Men tyvärr så brukar det komma tillbaka såvida man inte tar bort trädet ovanför eller orsaken till rötterna.

Vid kraftiga stopp kan det bli nödvändigt att beställa spolbil. En spolbil har ett betydligt högre tryck samt ger mer vatten än en vanlig högtryckstvätt kan ge. Dom har även olika verktyg som kan såga & fräsa rötter och spackel.

Filmdax

Renslucka avlopp

När inspektionen sen ska påbörjas så avgör det lite vad man ska filma. Vill man bara kontrollera ett badrum så är det rätt smidigt med de nya plastgolvbrunnarna. Man kan på de nyare modellerna lyfta ut insatsen och få in kameran där. Man kan även ta bort toalettstolen och filma genom det grova röret, då får man på en distans på kameran som gör att kameran lägger sig mer centrerat i röret. i nödfall kan man också ta bort vattenlåset från handfatet och föra in kameran i ett 50mm pvc rör.   Ska man filma ut mot gatan brukar det finnas en renslucka man kan filma ifrån.

Montera ihop kameran enligt genomgång eller bruksanvisningen som medföljer, sen är det bara att sätta igång filmningen. Mata kameran sakta och försiktigt in i röret. Titta hela tiden på skärmen för att se efter eventuella skador på röret.

Ett tips är hålla koll på hur långt inne kameran är och därefter med tangentbordet notera avståndet på inspelningen. Då är det sen lättare att lokalisera var skadan befinner sig

Hur gör man

Vissa av våra kameror har självnivellering och visar alltid upp som upp. Men vi har också kameror som inte gör det. Då kan man spola lite i röret för att avgöra vad som är upp,  därefter konstatera om det svänger till höger eller vänster. Några av kamerorna har även en sond inmonterad. De gör att man med hjälp av en sökare kan lokalisera kamerans position under marken eller golvet.

Vloc3-Cam

Efterarbete

Efter inspektionen är klar så behöver kabeln och kameran rengöras. Detta görs lämpligen med en fuktig trasa med tvättmedel runt kabeln när kabeln dras ut ur röret. Då hålls kabeln ren samt att man slipper fläckar på väggar o golv. När allt är ute tar man en svamp o tvättmedel o tvättar av det som varit inne i röret.