Felsöka begränsningskabel till Robotgräsklippare

Felsöka kabelbrott på begränsningskabeln till robotgräsklippare med MS-6812 sökare till, typ Automower, Gardena, Stiga, Husqvarna, Robomow

Felsöka en begränsningskabel.

Att felsöka begränsningskabel till robotgräsklippare kan ibland vara lite knepigt. Men! Om man bara tänker logiskt och följer våra anvisningar som följer med utrustningen ni hyr så brukar det oftast gå bra. 

Det finns lite olika modeller på sökare som man kan söka kabelbrott med. Vanligast är en modell som heter MS-6812.

Den finns att köpa på Clas Ohlson för ett vettigt pris. Den består av 2st enheter. En signalgenerator kopplas på kabeln som ska felsökas.  Samt en handenhet som letar efter signalen som slinggeneratorn skickar ut i kabeln.

Signalen som skickas ut är inte så stark. Så för att hitta signalen med denna enhet så måste spetsen på handenheten näst intill nudda begränsningskabeln.

Oftast så har kabeln med åren försvunnit ner i marken och man måste därför gräva fram kabeln försiktigt, det gäller också att veta vart kabel ligger. Klicka här för en video för sökning med MS-6812.

MS-6818

Vi hyr ut en lite mer avancerad sökare som heter MS-6818. Den är lite av en storebror till MS-6812.

MS-6818 är betydligt mer avancerad och har både starkare sändare och mottagare vilket gör att man kan söka efter kabeln utan att behöva nudda den med handenheten. Den är nästan ett måste om man inte har riktigt koll på hur begränsningskabeln är dragen. 

När ni hyr denna så får ni en genomgång på plats samt att ni får med en felsökningsinstruktion för att lättare hitta vilken kabel som har gått sönder. 

Oftast hittas felet inom 10min av de som hyr, men ibland så kan det vara lite knepiga fel som är svåra att hitta.

Det kan vara att en skarv inte är tät och läcker ut signalen i marken, eller att plasthöljet har förstörts. 

Detta brukar yttra sig i när Robotgräsklipparens basstation varnar på fel när det är blött i marken. Andra fel som kan vara svåra att hitta är om kabeln  inte är helt av.

Sökaren kan då ha svårt att hitta själva skadan då kabeln bara är delvis av och får då signal som att kabeln skulle vara hel. (men det gäller alla sökare)

Det är ytterst sällan någon inte  klarar att hitta felet . Men om önskas så kan vi även utföra sökning och reparation på kabeln. 

 Klicka  här för en video på en sökning med MS-6818

Testlåda för kontroll av vilken kabel som är trasig

Min son har gjort en testlåda med en minidator som går in och testar alla slingorna för sig.

Innan du startar själva sökningen så tar du helt enkelt loss alla kablarna till gräsklipparens basstation och ansluter dessa till testlådan. När du startar lådan så startar datorn sin felsökning och visar vilken slinga som du ska söka av. 

Som resultat av att göra denna test så kortar du ner ditt sökande enormt. Du kommer alltid att ta den säkraste vägen till ditt kabelbrott.

Den visar även om brottet ligger på begränsningskabelnmellan 2st guidekablar

Den nya uppdaterade versionen klarar att söka av basstationer med 3st guidekablar.

Se video

Denna testlåda får ni med vid hyra av sökare.

Klicka på bilden för en demo.

Vi kan hitta felet åt er.

Behöver ni hjälp med att hitta ett brott eller skada på en begränsningskabel till robotgräsklippare? Då kan vi hjälpa till med felsökningen om ni bor i Stockholmsområdet. 

Vi jobbar med lite mer proffsiga sökare som lättare hittar svårlösta problem.